Sandström

Darude: Sandstorm

Aloitetaanpa tämä Suomen 100-vuotisjuhlavuosi – jolla ei ole mitään tekemistä tämän blogin kanssa – suomalaisella konemusaklassikolla. Onhan tämä ehkä paras biisi koskaan, koko universumissa. Joka muuta väittää, on eri mieltä.

Itselleni Sandstorm on tullut isommaksi hitiksi ehkä hieman myöhemmin. Toki sitä silloin sen ilmestymisen aikaankin kuuli, mutta en ollut tuolloin vielä hurahtanut elektronisen musiikkiin niin vahvasti. Myöhemmin muun muassa nostalgioidessani ysäriä ja vuosituhannen vaihdetta – jossa isossa roolissa on ollut YleX:n Parasta ennen -ohjelma – biisin merkitys on kasvanut ja kasvanut. Eikä tähän varmaan kyllästy koskaan.

Jokaisen suomalaisen yleissivistykseen tulisi kuulua, että tunnistaa Sandstormin viimeistään 1,5 sekunnin sisällä biisin alusta. Reverse crash, basarin isku ja tuo jollain tavalla häiriintyneen kuuloinen jousisaundi ovat niin tunnistettavia. Alun jälkeenkin biisi on tietysti silkkaa timanttia. Kaikki toimii. Jokaisen kuuntelukerran jälkeen melodia jää korvamadoksi noin viikoksi, ja se ikoninen synasaundi saa lähes aina aikaseksi kylmät väreet.

En paljon baareissa käy, ja jos käyn, en tanssi. Mutta Sandstorm on niitä harvoja biisejä, jotka ovat saaneet jopa minut harjoittamaan jotakin etäisesti tanssimista muistuttavaa.

Sandstorm on yksinkertaisesti aivan helvetin kova biisi. Se valittiinkin taannoin Suomen suurimmaksi konemusabiisiksi. Lisäksi se alkoi elämään omaa elämäänsä erilaisten meemien muodossa noin 15 vuotta ilmestymisensä jälkeen, johon ei ihan jokainen biisi pysty. Aiheeseen voi tutustua vaikkapa tässä Gawkerin jutussa. Muutama päivä sitten huomasin myös, että kansalaisaloite.fi-palvelussa on aloite, joka vaatii Maamme-laulun vaihtamista Sandstormiin. Voisin melkeinpä kannattaa. Sandstormin musiikkivideo on myös ihan hauska aikansa tuotos.

Kommentit

  1. Vähän samalla pakomeiningillä teki videon myös Sash! feat La Trec - Stay :) https://www.youtube.com/watch?v=nrwi79HxaOw

    -Lilli-

    VastaaPoista

Lähetä kommentti