Kun sä katot mun runkoo

Petri Nygård: Pannan Suomi kuntoon

Monien biisien kohdalla ei ole mitään muistikuvaa, missä ne on kuullut ensimmäisen kerran – kuten olen "muutaman" kerran aiemmissa postauksissani maininnut. Joidenkin biisien ensimmäisen kuuntelukerran taas muistaa varsin tarkasti. Oletettavasti tähän vaikuttavat muun muassa ensi kerrasta kulunut aika, mahdollinen humalatila ja tilanteen ainutlaatuisuus. No, se siitä.

Kun kuulin Petri Nygårdin Pannaan Suomi kuntoon ensimmäisen kerran, oli vappuaatto 2016. Paikka oli Framin ranta Seinäjoen ammattikorkeakoulun edustalla. Tilaisuus oli opiskelijakunta Samon vappupiknik. Seurana oli epämääräinen kasa luokkakavereita, muun muassa Sanna, Hanna ja Mira. DJ soitteli musiikkia, ja sieltä tämä pärähti ilmoille. Silloin oli vappu, nyt on vappu, ja siksi tämä on juuri tämän päivän biisi.

Petri Nygård lienee yksi niitä artisteja, jotka herättävät tunteita puolesta ja erityisesti vastaan. Myönnettäköön, että olen ollut itsekin enimmäkseen vastaan. Tai no, jos nyt ei suoranaisesti vastaan, mutta eipä hän suurta roolia ole elämässäni näytellyt. Mitä nyt silloin vuonna nakki tuli kuunneltua semiläpällä niitä Petrin alkutaipaleen tuotoksia, esimerkiksi Vitun Suomirokki ja Poliisi on kiva. Viime aikoina eivät ole ne viinanhuuruiset bileräbäytykset oikein säväyttäneet.

Mutta seksihän on aina mahtava aihe. Se kun höystetään sanaleikeillä ja viittauksilla kotimaiseen politiikkaan, saadaan aikaan mukavaa materiaalia, eli Pannaan Suomi kuntoon. Oletettavasti tämä on biisi, joka saattaa aiheuttaa mielipahaa, mikäli päässä on Unikko-kuosinen hattu kovinkin kireällä, mutta ainakaan minulla ei ole.

Musiikillisesti tarkasteltunahan tämän kappaleen voi katsoa noudattelevan ysärimusiikin kaavaa. Miesräppäri, naisen laulama kertosäe ja helvetin tarttuva koukkuriffi, tällä kertaa torvella. Korvamatoaineista, todistetusti. Tykkään vallan mahdottomasti, enkä häpeä myöntää sitä.

Näiden sanojen myötä hauskaa vappuleissöniä kaikille. Nussittuna nukut paremmin. Itse kärsin univaikeuksista.

Kommentit