Ranskanleivän päälle kilo voita

Jope Ruonansuu: Nyt lähtee läskit

Olin lauantaina serkun tyttären 3-vuotissynttäreillä. Juhlat olivat "mummolassani" eli talossa, jossa isovanhempani eläessään asuivat, mutta jossa nyt asuu yksi tädeistäni perheineen.

Pienenä tuli useinkin pyörittyä tätini ja serkkujeni nurkissa. Jonakin kesänä kuljeskelin siellä pihapiirissä Sony Walkman korvilla ja kuuntekin Jope Ruonansuun Elvis-osasto-kasettia.

Pihalla oli sellainen iso astia, johon sateella kerääntyi vettä, jota sitten käytettiin kukkien kasteluun. Minä menin tietenkin sinne astialle kuikuilemaan, ja sinnehän se Walkman totta kai molskahti. Oli se kauheaa. Minä pelkäsin Walkmanini puolesta, serkku taas ei kovasti arvostanut tapahtunutta, koska pelkäsi Jope-kasettinsa menneen pilalle. Lopulta molemmat selvisivät tapahtuneesta ehjänä. Loppu hyvin kaikki hyvin. Siinä siis ensikosketukseni Jopen musiikkiin.

Huumorimusiikki on vaikea laji. Suurella todennäköisyydellä sen tekemisen yrittämisestä lopputulos on vain mukahauskaa ja kiusallista pilipalia. Joskus taas biisi on ensimmäisellä kuuntelulla oikeasti hauska, mutta siihen se sitten jää.

Jope Ruonansuu lienee yksi tunnetuimmista huumorimusiikilla ja muulla hauskuuttamisella uransa tehneistä. Varmasti hänenkin tuotannostaan ollaan montaa mieltä, mutta minulle hän on aina ollut genressään varsin arvostettava tapaus. En minä fani ole ollut, mutta pari levyä on tullut aikanaan itsekin hankittua – tai hankitutettua mutsilla.

Elvis-osasto oli siis ensimmäinen Jope-kokemukseni, ja siltä albumilta on myös tämä Nyt lähtee läskit -biisi. Läskit eivät ole lähteneet, mutta biisi on edelleen ihan hauska. Olisihan levyltä voinut varmaan taas jonkun muunkin biisin valita, mutta mennään tällä.

Kommentit