Johnny

Dropkick Murphy's: Johnny I hardly knew ya

Se oli Die Hard – Koston enkeli, jossa törmäsin tähän biisin ensimmäisen kerran – kohtauksen voi kurkistellä täällä. En siis tähän versioon biisistä, vaan tähän biisin yleensä. Olen tykännyt tästä siitä lähtien. Pimputellut itse koskettimilla, selaillut eri versioita, ja niin edelleen.

Pitkään elin käsityksessä, että Johnny I hardly knew ya oli irlantilainen kansanlaulu ja toimi pohjana Yhdysvaltain sisällissodan aikaiselle biisille When Johnny comes marching home. Kyseessä on siis sama melodia, mutta eri mantere ja sanat. Nähtävästi tilanne on kuitenkin oikeastaan toisin päin. Biisejä koskevien Wikipedia-artikkeleiden mukaan – täällä ja täällä (englanniksi) – When Johnny comes marching home ilmeisesti julkaistiin muutama vuosi aiemmin.

Kuten olen aiemminkin todennut, rakastan versiointeja, covereita, remixejä ja muuta musiikin uusiokäyttöä. Jos jotakin biisiä niin tätä on käytetty melko runsasti. Suomessa tätä on hoilattu lastenlauluna nimellä Kapteeni Koukku. Stan Jones pohjasti tähän biisinsä Gost riders in the sky, jonka on sittemmin levyttänyt muun muassa eräs Johnny Cash ja suomeksi muun muassa Henry Theel ja Metro-tytöt sekä ehkä tunnetuimpana Danny. Versioita löytyy todella paljon, jos jaksaa ja haluaa kaivella.

Entäs tämä Dropkick Murphy's:n versio sitten? Tähän törmäsin yhdessä tv-historian parhaista sarjoista, Sons of Anarchyssa. Kun moottoripyöräjengi Sons of Anarchyn pojat ovat neuvottelemassa irlantilaisten kanssa asekaupoista pubissa, kilpailevan jengin väki paukkaa sisään pyssyt tanassa ja tämä biisi pärähtää soimaan. Yksi parhaita kohtauksia koko sarjassa, ehkä suurimmaksi osaksi juuri musiikin ansiosta. Lukittui soittolistoilleni sarjan ensikatselusta lähtien.

Olipa versio mikä tahansa, ei tuosta melodiasta voi olla pitämättä. On se niin mahtava. Ja aivan helvetillinen korvamato.

Kommentit