Maastamuuttajat ja heidän laulunsa tai jotain

Fjeld: The emigrants

Tämä biisi putkahti mieleen tuossa ihan vähän aikaa sitten. Olin jo pitkäksi aikaa unohtanut koko biisin. Tai siis…

Muistin kyllä melodian. Muistin, että monessakin versiossa puhutaan emigranteista. Tiesin, että biisi on suomeksikin, mutta alunperin Ruotsista. Mutta en meinannut millään muistaa, mistä biisi oli minulle tullut tutuksi. Tai siis…

Muistiin siitäkin sen, että se oli joku ysärikokoelmalevy, josta bongasin sen version ja tykästyin siihen melodiaan. Mutta en muistanut esittäjää tai biisin nimeä – vaikka olinkin melko varma, että siinäkin oli tuo emigranttiteema. No, Googlen ja muun muassa Discogsin kautta sen sitten löysin, ja tässä se nyt sitten on. Fjeldin The emigrants.

Niin, löysin siis tämän hienon biisin ja melodian Fjeldin version kautta. Sitä kun aikanaan kuuntelin, äitini kertoi, että kyseessä on kai joku ruotsalainen kansanlaulu, joka on suomeksikin levytetty pariinkin kertaan. Että näin. Suomalaisia versioita löytyy ainakin Agentsilta nimellä Emigrantin laulu ja Paula Koivuniemeltä nimellä Onnen ruusut.

Alkuperäinen biisi on kai siis svenskatrallallei nimeltä Vi sålde våra hemman. Joku versio löytyy vaikkapa täältä. Löytyypä aiheesta myös perunalla kuvattu Emma Salokosken live-veto. Ja näköjään samoilla sanoilla, mutta eri melodialla on joku Ultima Thule väsännyt versiota, mutta se nyt ei oikeastaan liity tähän mitenkään, koska ainakin minulle nimenomaan se melodia on se juttu.

Että joo. Tämän sekavan sepustuksen lopuksi totean vain, että hieno on.

Kommentit