Tasa-arvo-o-o-aa

Avain: Punainen tiili

En ole koskaan ollut hiphopin suurkuluttaja. Joskus aikanaan jopa vihasin – tai ainakin sanoin vihaavani – koko genreä. Ehkä silloinkin oli enemmän kyse siitä, että piti päästä vittuilemaan kavereille, joilla oli puolijoukkueteltan kokoiset housut, ja räppi oli kova juttu. Mene ja tiedä. Aikojen saatossa on kuitenkin mieleen jäänyt joitakin hiphop-biisejä, joita tulee edelleen kuunneltua silloin tällöin. Nykyään se on genre muiden joukossa, jota tosin en edelleenkään paljon kuuntele.

Kirjoitin pari päivää sitten Stratovariuksen Destinysta, johon olin tutustunut Suolahden nuorisotiloilla. Sieltä on jäänyt mieleen monia biisejä vuosien varrelta. Yksi näistä on Avaimen Punainen tiili. Siellä se koko samaa nimeä kantava levy soi paljon joskus vuosituhannen alkupuolella.

Avain, joka tunnetaan nykyään nimellä Asa, käytti biiseissään melko kantaaottavia sanoituksia, jokseenkin vasemmalle kallellaan olevia. Menemättä sen kummemmiin omiin poliittisiin kantohihi, onhan näissä Punaisen tiilen lyriikoissa paljon asiaakin. Muutenkin tämä on biisinä varsin hyvä.

Kuten konemusiikissa, myös hiphopissa ja räpissä on tapana lainata asioita. Monet räppibiisit sisältävät jonkin sämplen jostain tutusta tai vähemmän tutusta aiemmasta tekeleestä. Punaisen tiilen kohdalla halusin joskus selvittää, onko siinä käytetty jousisämple lainattu jostakin. Pienen googlailun avulla selvisi, että onhan se, Petri Laaksosen kappaleesta Syöksytään. Tykkään. Kierrättäminen musiikissa on jees.

Kommentit