Sen toisen kaverin adagio

"Albinonin" adagio G-mollissa ja sillein tai jotain

Minä, kuten varmasti moni muukin, on oppinut tuntemaan tämän teoksen nimellä Adagio, tekijänä Tomaso Albinoni. Itse asiassa kyse on kuitenkin musiikintutkija ja elämäkertakirjailija Remo Giazotton teoksesta, jonka hän on säveltänyt jonkun Albinonin jäljiltä jääneen luonnoksen pohjalta. Tosin on kai myös epäilty, että Giazotto olisi tempaissut koko homman hatusta. Mistä näistä tietää. Jotenki noin se kai ehkä meni. Tiedot peräisin Wikipediasta, koska miksikäs ei.

Olipa teoksen säveltänyt kuka tahansa, se on helvetin hieno. Synkkää ja surullista ja kaikkea. Niillä parjää pitkälle.

Ei aavistustakaan, missä yhteydessä olen tämän alun perin kuullut, mutta sen tiedän, että siitä on kauan. No joo, ei kai sillä niin väliä.

Tämä tekelehän taipuu moneksi. Usein käsittääkseni kuultu hautajaisissa, mutta huhujen mukaan tätä on häissäkin soitettu. Onnellista avioliittoa heille ja sillein. Jarkko Ahola taas on väsännyt tämän joululauluksi (yllä). Ja Rollerball – joka on trancepumppu Above & Beyondin alias – on väsännyt aiheesta taivaallisen trancepläjäyksen (alla), josta erityisesti Super8:n remix (alla) tykittelee vallan mainiosti. Ei A&B:n oopperamixissäkään (yllä) vikaa ole. Ja "alkuperäinen" klasariversiokin (yllä) on mahtavaleissön.

Tässä nyt on esillä joitakin versioita. Kuunnelkoon ken mitä tahtoo.

Kommentit