Inskramdam

Maria Monde: Maailma

Elämme hämmentäviä aikoja.

Maria Monde alias Maaria Lehtinen julkaisi biisinsä Maailma joskus syksyllä 2016. Se levisi somessa kulovalkean tavoin, usein hämmentyneillä tai negatiivisilla saatesanoilla varustettuna. Taisin minäkin sen Facebookissa jakaa ja kysellä, että mitähän vittua. Muistelen, että Maailma valittiin jossain vuoden 2106 paskimmaksi biisiksi – lähdettä en tähän hätään jaksa kaivella. Sinänsä helppo uskoa, että näin olisi käynyt.

Ensimmäinen kysymys ihmisillä oli tietenkin, että onko tämä Maria Monde tosissaan liikkellä. Yle Puheen haastattelussa hän kuitenkin totesi, että Maailma ei ole vitsi. Halusi kuulemma tehdä biisin vähän luonnollisemmalla otteella, ilman kaikenlaista viritystä. No joo, ainakaan lauluja ei ole paljon viritelty.

Oma teoriani on, että kyseessä on lopulta kuitenkin läppä, jonkilainen parodia nykyajan kaupallisesta musiikista, pinnallisuudesta, sosiaalisesta mediasta ja ties mistä.

Oli miten oli, pidän tästä jollakin tavalla. Onhan se paskaa, mutta jollain perverssillä tavalla siinä on jotain. Ehkä kyse on siitä, että koska uskon biisin vittuilevan nykymusiikille, arvostan sitä parodiana. Voihan toki olla, että Monde kuitenkin on ihan vakavissaan, ja minä olen vain aivan vitun kujalla. Jos niin on, olkoon sitten niin.

Musiikillisena huomiona se, että tempomodulaatiota käytetään popmusiikissa aivan liian harvoin. Pisteet siis Mondelle siitä.

Ai niin. Tämä muuten oli se kolmas biisi – Stratovariuksen ja Pandoran ohella – jonka onnistuin tunnistamaan lähes yliluonnollisen nopeasti musavisassa. En tiedä hävettääkö vai olenko ylpeä tuosta suorituksesta. Ehkä vähän molempia.

Kommentit